Τα νέα της Κυπαρισσίας κι όχι μόνο, έγκυρα και έγκαιρα!

Σημαντική Απόκλιση

KyparissiaNews.Gr_Simantiki_Apoklisi

«Η ζωή είναι ο δισταγμός μεταξύ ενός θαυμαστικού και ενός ερωτηματικού. Στην αμφιβολία, υπάρχει και η τελεία.»
Fernando Pessoa, 1888-1935, Πορτογάλος ποιητής & συγγραφέας
Οι κυρίαρχες παγκόσμιες χρηματαγορές, παρουσιάζουν μια εξωφρενική ψυχραιμία μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα, σε σχέση με τα σημαντικά γεγονότα που εξελίσσονται ένθεν και ένθεν.
Βιώνουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη και ευαίσθητη γεωπολιτική κατάσταση, με κίνδυνο εμφάνισης ενός αστάθμητου παράγοντα, που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει εκθετικές και μη προβλέψιμες καταστάσεις.
Η συνεχής ανατίμηση του δολαρίου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αμερικανική οικονομία, καθώς επηρεάζει την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, με δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και ταυτόχρονα συνεχίζει να πιέζει πτωτικά τις τιμές των εμπορευμάτων.
Τα commodities ένθεν και ένθεν καταρρέουν ( Αγροτικά προϊόντα, πολύτιμα μέταλλα, ενεργειακά εμπορεύματα αλλά και ο χαλκός, αλουμίνιο κλπ). Είναι αυτονόητο ότι οι εν λόγω οικονομικές καταστάσεις, επηρεάζουν καίρια τον παγκόσμιο αποπληθωρισμό τιμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ρυθμό ανάπτυξης των εταιρικών κερδών και κατ’ επέκταση τον ρυθμό επιβράδυνσης του παγκόσμιου GDP. Ταυτόχρονα, οι υφιστάμενες γεωπολιτικές μεταβολές και οι αστάθμητες εμπλοκές, τύπου ( Ρωσίας- Τουρκίας ), οι τρομοκρατικές επιθέσεις, έχουν αποτέλεσμα την διασπορά τρόμου και αβεβαιότητας τόσο στην Ευρώπη όσο και στις HΠΑ και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού για το τι μέλη γενέσθαι. Ως εκ τούτου, θα περίμενε κανείς να δει να εκτοξεύονται οι δείκτες αστάθειας ( Volatility Index) στις κυρίαρχες κεφαλαιαγορές.
Συγκεκριμένα, και ο VIX στον αμερικανική αγορά και ο VDAX στην γερμανική αγορά, όπως μπορείτε να δείτε στα επισυναπτόμενα διαγράμματα, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα δείχνοντας μια αξιοσημείωτη ψυχραιμία προς το παρόν, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και ερμηνείας.

KyparissiaNews.Gr_deiktis_Vix
KyparissiaNews.Gr_deiktis_VDax

Ως εκ τούτου, η απόκλιση των δεικτών τρόμου σε σχέση με την άσχημη περιρρέουσα παγκόσμια ατμόσφαιρα , αλλά και τις εκτιμήσεις των γεωστρατηγικών αναλυτών που κάνουν λόγο για αβέβαιες και επικίνδυνες καταστάσεις, δεν θα κρατήσει για πολύ.
Κάτι λάθος υπάρχει σε αυτή την απόκλιση που βλέπουμε. Το ερώτημα είναι ποιος κάνει το λάθος.
Οι αγορές που αντιμετωπίζουν την κατάσταση ψύχραιμα και αναμένουν οι καταστάσεις αυτές ότι θα εξομαλυνθούν ή οι γεωπολιτικές μεταβολές προϊδεάζουν για περαιτέρω απρόβλεπτες εξελίξεις ? Οψόμεθα στο εγγύς μέλλον, καθώς θα έχουμε σύντομα απαντήσεις.
Συμπερασματικά είναι βέβαιο, ότι βρισκόμαστε σε εξαιρετικά κρίσιμο κομβικό παγκόσμιο σημείο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
INVESTMENT BROKER / FINANCIAL ADVISOR
DERIVATIVES TRADER AT GLOBAL FINANCIAL MARKETS
MBA FINANCE / CERTIFIED TECHNICAL QUANTITATIVE ANALYST
E-mail : argiropoulos@euroxx.gr & x5trader@yahoo.gr
Twitter : GreeceAthens2

Δείτε επίσης...

0 σχόλια στο άρθρο “Σημαντική Απόκλιση”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kiparissia

Partly Cloudy
Humidity: 82
Wind: 0 km/h
13 °C
8 17
24 Mar 2016
4 16
25 Mar 2016