Τα νέα της Κυπαρισσίας κι όχι μόνο, έγκυρα και έγκαιρα!

Τέλος τα μετρητά από το 2016

KyparissiaNews.Gr_plastiko_xrima_POS

Λίγο πριν την τελική απόφαση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών στον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει να ελέγξει την φοροδιαφυγή.
Με την αρχή να γίνεται στα τουριστικά νησιά και σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία, το οικονομικό επιτελείο κλίνει προς την υιοθέτηση της τοποθέτησης μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS) σε όλες τις υφιστάμενες μέχρι 31-12-2015 επιχειρήσεις.
Με στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο, η φοροδιαφυγή μόνο για το Φ.Π.Α ανέρχεται σε 8 δις ευρώ τον χρόνο.
Σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β) ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης, αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε περιληπτικά το σχέδιο για την επέκταση της χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας σε όλες τις συναλλαγές, καθώς όπως ανέφερε αποτελεί μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας (προαπαιτούμενο) για τον μήνα Νοέμβριο.
Το ίδιο ανέφερε και από το βήμα της Βουλής, ενώ επισήμανε πως την επόμενη αβδομάδα, θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης στο πλαίσιο της αξιολόγησης του μνημονίου που ξεκινάει τότε.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού λοιπόν το σχέδιο επέκτησης του «πλαστικού χρήματος» παντού περιλαμβάνει:
1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS) σε όλες τις νέες επιχειρήσεις και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα υποβάλουν δηλώσεις έναρξης δραστηριοτήτων από την 1η-1-2016 και μετά. Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα παρουσιάζουν αύξηση των πωλήσεών τους μέσω πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες θα έχουν και μείωση του φορολογικού τους συντελεστή.
2. Την επέκταση των μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS) σε όλες τις υφιστάμενες μέχρι 31-12-2015 επιχειρήσεις σταδιακά.
Το ίδιο θα συμβεί και σε όσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» ή απλώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει.
3. Την υποχρεωτική δημιουργία ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση και κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Στον λογαριασμό αυτό θα εισέρχονται ως έσοδα (καταθέσεις) τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων που πραγματοποιεί καθημερινά η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας μέσω των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών των πελατών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα διεκπεραιώνονται από το διαδίκτυο (με e-banking). Επίσης από τον λογαριασμό αυτό θα εξέρχονται ως έξοδα όλες οι επαγγελματικές δαπάνες της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία π.χ. για πληρωμές προμηθευτών, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων, μισθοδοσίας κ.λπ., οι οποίες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών είτε με ειδική κάρτα είτε διαδικτυακά (με e-banking). Ο λογαριασμός αυτός θα είναι ακατάσχετος.
4. Μαζί με την ενεργοποίηση του σχεδίου θα μπει σε εφαρμογή και το ξεχασμένο μέτρο της λοταρίας των αποδείξεων που είχε ενταχθεί για πρώτη φορά στο περίφημο e-mail του πρώην υπουργού οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη.
Οι αριθμοί των αποδείξεων θα αποτελούν κουπόνια συμμετοχής σε κληρώσεις\ για , δώρα αλλά και επιβραβεύσεις.
5. Το νέο σύστημα για υποχρεωτικές πληρωμές με κάρτες σχεδιάζεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (πχ στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου) και σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ).
6. Για τα νοικοκυριά, η χρήση της κάρτας θα «χτίζει» το αφορολόγητο όριο σταδιακά και αρχή τις αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες.
7. Στο πλαίσιο της σταδιακής εφαρμογής του μέτρου εξετάζεται να τεθεί όριο ηλικίας τα 65 χρόνια πάνω από τα οποία δεν θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων.
Για τράπεζες και προμήθειες
Από τις 9 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους τίθεται σε εφαρμογή κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος περιορίζει αρκετά τις προμήθειες που λαμβάνουν οι τράπεζες από τις συναλλαγές μέσω «πλαστικού χρήματος».
Οι προμήθειες αποτελούν έναν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για πολλούς επαγγελματίες.
Πρόκειται για την προμήθεια που πληρώνει η εκάστοτε επιχείρηση όταν κάνει μια συναλλαγή με κάρτα, στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα, το ύψος της οποίας διαμορφώνεται σήμερα στη χώρα μας από 1-1,25 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες και από 0,40-0,70 ευρώ για τις χρεωστικές. Με βάση τον κοινοτικό κανονισμό, οι εν λόγω προμήθειες προβλέπεται να μειωθούν άνω του 50% έως και 70% και να διαμορφώνονται σε 0,30 ευρώ για τις πιστωτικές και σε 0,20 ευρώ για τις χρεωστικές κάρτες.
Αυτό που επιδιώκεται με τον συγκεκριμένο κανονισμό είναι η μείωση των προμηθειών που πληρώνουν οι έμποροι, να μετακυλύετε στους καταναλωτές ως επιπλέον όφελος.
Για τους ιατρούς που εξέγειραν αντιρρήσεις λόγω του ότι υπάρχει το Ιατρικό Απόρρητο, οι ελληνικές Τράπεζες αποφάσισαν να αντικαταστήσουν το όνομα του Ιατρού και την Ειδικότητά του με συγκεκριμένους κωδικούς

Δείτε επίσης...

0 σχόλια στο άρθρο “Τέλος τα μετρητά από το 2016”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kiparissia

Partly Cloudy
Humidity: 82
Wind: 0 km/h
13 °C
8 17
24 Mar 2016
4 16
25 Mar 2016