Τα νέα της Κυπαρισσίας κι όχι μόνο, έγκυρα και έγκαιρα!

Συνεδρίαση ΦοΣΔΑ – Αποχώρησε ο Δήμος Τριφυλίας

KyparissiaNews.Gr_deyat

Με την αιχμή ότι η κυβέρνηση αναζητά «λαγούς» ώστε να μπορέσει να ακυρώσει τα σχέδια της Περιφέρειας στον σχεδιασμό των στερεών αποβλήτων, ο Δήμος Τριφυλίας αποχώρησε από την συνεδρίαση του ΦοΣΔΑ Πελοποννήσου.
Παρότι οι ενστάσεις της Κυβέρνησης πιθανόν να έχουν μια σωστή βάση ή έστω να θεωρείται θεμιτό να προτείνει έναν άλλο σχεδιασμό , ο Δήμος Τριφυλίας κατηγορεί το υπουργείο ότι θέλει την ρήξη με την περιφέρεια να την προκαλέσουν οι Δήμοι, κάτι που διαφαίνεται από την διαφορετική στάση που κρατάει σε επιμέρους ζητήματα αυτών που εμφανίζονται πρόθυμοι στην υλοποίηση του κεντρικού, κυβερνητικού σχεδιασμού.
Μετά την αποχώρηση του Δήμου Τριφυλίας από την συνεδρίαση, εκδόθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου
“Το Σάββατο, 27/11/2015 συνεδρίασε ο ΦοΣΔΑ Πελοποννήσου με βασικό θέμα τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι Δήμοι και ο ΦοΣΔΑ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων μας. Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξασφαλίσει και τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης είναι γνωστό ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία θέλει πάση θυσία να ακυρώσει τον περιφερειακό σχεδιασμό προτείνοντας ένα άλλο σχεδιασμό και αυτό είναι μέχρι ενός σημείου κατανοητό. Αυτό που είναι αδιανόητο είναι να χρησιμοποιούνται οι Δήμαρχοι για να ακυρώσουν τον σχεδιασμό της Περιφέρειας αντί του προφανούς, η κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της αλλά και να δεχθεί τις συνέπειες αυτών. Σε αυτή την προσπάθεια, να δημιουργήσει την ομάδα των προθύμων, έχει αρχίσει παροχές αντιπαροχές και προσωρινές εκπτώσεις σε κάποιους. Εκπτώσεις που είναι πολύ σοβαρές, όπως τη μη επίλυση του θέματος της διαχείρισης του υπολείμματος το οποίο αναβάλει σε άλλο χρόνο .
Επίσης οι Δήμοι απειλούνται είτε με τα πρόστιμα χρήσεως των ΧΑΔΑ , είτε με το κλείσιμο των ΧΑΔΑ είτε με τις μελλοντικές οικονομικές διεκδικήσεις από την Εταιρία που έχει προκριθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό .
Στη συνεδρίαση του ΦοΣΔΑ οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών των νομών Πελοποννήσου ήρθαν να επιβάλουν την κοινή τους απόφαση λειτουργώντας και συνεδριάζοντας από κοινού μακριά από τους άλλους Δήμους, τους οποίους θέλουν να φέρουν προ τετελεσμένων . Στην ίδια συνεδρίαση η τηλε – διαχείριση από το υπουργείο ήταν έκδηλη και με ονοματεπώνυμο .
Από αυτήν τη συνεδρίαση ο Δήμος Τριφυλίας αποχώρησε αρνούμενος να πάρει αποφάσεις υπό ομηρία εκφράζοντας τις αρχές ελευθερίας, αξιοπρέπειας και σεβασμού που διαπνέουν τους Τριφύλιους Πολίτες .
Είναι βέβαιο ότι ο μόνος ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων είναι αυτός της Περιφέρειας που λαμβάνει πρόνοια για όλα τα στάδια διαχείρισης και κυρίως είναι καθολικός σχεδιασμός για όλους τους Δήμους ακόμα και για αυτούς που έχουν τη δυνατότητα ή ακόμα και την βούληση να λύσουν το πρόβλημα. Χωρίς να είναι και ο τέλειος, είναι όμως μια πολύ σοβαρή λύση.
Όλα τα άλλα είναι προσωπικά αφηγήματα, αποσπασματικά και σκοπίμως προσωρινά εκπτωτικά. Θεμιτό είναι οι Δήμοι να διεκδικήσουμε μικρότερο κόστος λειτουργίας της μονάδας της Περιφέρειας μιας και αλλάζουν οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών και των Δήμων, κάτι που έπρεπε να γίνει εξ αρχής .
Είναι επίσης απολύτως βέβαιο ότι, όταν οι Δήμοι θα ακυρώσουν το σχέδιο Τατούλη και δεν θα υπάρχει καμία άλλη πρόταση , όταν θα έχουμε βγάλει τα μάτια μας με τα χέρια μας , τότε θα δούμε την πιο τραγική πραγματικότητα και τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας.
Σκοπός του Δήμου Τριφυλίας είναι να προχωρήσει άμεσα σε διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της Περιφέρειας ή να γίνει κάτι άλλο.”

Δείτε επίσης...

0 σχόλια στο άρθρο “Συνεδρίαση ΦοΣΔΑ – Αποχώρησε ο Δήμος Τριφυλίας”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kiparissia

Partly Cloudy
Humidity: 82
Wind: 0 km/h
13 °C
8 17
24 Mar 2016
4 16
25 Mar 2016