Τα νέα της Κυπαρισσίας κι όχι μόνο, έγκυρα και έγκαιρα!

Κράτος για γέλια ή για κλάματα;

KyparissiaNews.Gr_Acropolis_Rock

Είναι κάποια γεγονότα που συμβαίνουν θαρρεί κανείς, για να μας θυμίσουν ότι η σπατάλη και η κακή νοοτροπία, ούτε κομματική ταυτότητα έχουν, ούτε και είναι εύκολο να ξεριζωθούν από την Δημόσια Διοίκηση αλλά και γενικότερα από την ελληνική κοινωνία.
Χαρακτηριστικό και πρόσφατο το παράδειγμα με την εφαρμογή AcropolisRock.
Μια εφαρμογή η οποία έχει κερδίσει την 1η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft στη Νέα Υόρκη, την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του TEDx και επίσης την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Appwards.
Όπως μαρτυρά και το όνομά της η εφαρμογή αυτή είναι σχεδιασμένη για τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και αποτελεί ένα είδος ηλεκτρονικού ξεναγού.
Είναι μια εφαρμογή που δημιούργησαν Έλληνες και η οποία έχει ήδη φανεί πολλή χρήσιμη σε χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Το καινοτόμο αυτής της εφαρμογής είναι πως ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του χρήστη, προσαρμόζει το περιεχόμενο που προβάλει ενώ με φωτογραφίες, βίντεο, αναπαραστάσεις και συμβουλές δίνει στον χρήστη κάθε πληροφορία που χρειάζεται.
Παράλληλα με την ξενάγηση η εφαρμογή προτείνει σημεία για φαγητό, διασκέδαση, χώρους αναψυχής, οδηγίες μετακίνησης σε κάθε γωνιά της Αθήνας τόσο με τα ΜΜΜ όσο και με αυτοκίνητο ή δίκυκλο.
Την εφαρμογή έχουν χρησιμοποιήσει πάνω από 5.000 επισκέπτες της Ακρόπολης. Πιο φανατικοί χρήστες είναι οι Αμερικανοί, ενώ ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Αυστραλοί και οι Γερμανοί.
Το ακόμα μεγαλύτερο θετικό του όλου εγχειρήματος είναι πως η εφαρμογή αυτή είναι ΔΩΡΕΑΝ, ΔΕΝ περιέχει ενοχλητικές διαφημίσεις ενώ εφόσον εγκατασταθεί, ΔΕΝ απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο για να «τρέξει».
Το αρνητικό της εφαρμογής (αν θα το λέγαμε αρνητικό και όχι απλά μια παράλειψη)είναι ότι η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο σε συσκευές Apple κει δεν διατίθεται σε Android.
Δημιουργοί της είναι ο δύο φορές βραβευμένος από την Microsoft με τον τίτλο «Most Valuable Professional», Βαγγέλης Πτερνέας ο οποίος είναι Μηχανικός Λογισμικού και ο Γιώργος Καρακατσιώτης, Μηχανικός Λογισμικού και αυτός, ιδιοκτήτες της LightBuzz.
Η LightBuzz είναι μια εταιρεία δημιουργίας λογισμικών, αμιγώς Ελληνική και πελάτες της είναι η NASA και η XEROX, αλλά και κορυφαία ακαδημαϊκά κέντρα, όπως το Πανεπιστήμιο του Michigan State
Που εμπλέκεται το κράτος σε όλο αυτό; Μα στο γεγονός ότι αυτοί οι δύο νεαροί επιστήμονες αποφάσισαν να ΔΩΡΙΣΟΥΝ την εφαρμογή στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Πτερνέα, όπως ο ίδιος έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook «Θέλαμε να πούμε στον κόσμο, και ιδιαίτερα στους τουρίστες που επέλεξαν την χώρα μας, ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα πέρα από τα capital controls και την πολιτική αστάθεια. Μια Ελλάδα που επιχειρεί, μια Ελλάδα που παράγει, και μια Ελλάδα που προσφέρει top-class υπηρεσίες για τα top-class πολιτιστικά μνημεία της».
Δυστυχώς όμως δεν βρήκαν ευήκοα ώτα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και θα αναρωτιόταν κανείς, μα καλά, γιατί, τι ζητούσαν αυτά τα παιδιά;
«Ως αντάλλαγμα, δεν ζητήσαμε απολύτως τίποτα. Ούτε διαφημίσεις, ούτε προμήθεια, ούτε καν να τοποθετήσουμε το λογότυπο της εταιρίας μας. Το έγγραφο της χορηγίας μας υπάρχει διαθέσιμο online», αναφέρει ο Βαγγέλης Πτερνέας και έθεταν ως μόνη προϋπόθεση η εφαρμογή να διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ στους ενδιαφερόμενους χρήστες.
Η απάντηση που έλαβαν πέντε μήνες μετά την προσφορά τους αποκαρδιωτική, απογοητευτική και εξόχως εκνευριστική αν όχι «ύποπτη» για ένα άνθρωπο κινούμενο στον μέσο όρο του δείκτη νοημοσύνης.
«Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή την προσφορά σας διότι στον σχεδιασμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, συγκαταλέγεται η δημιουργία εφαρμογών ξενάγησης η οποία προγραμματίζεται σε συνεργασία των αρμόδιων Εφοριών Αρχαιοτήτων.»
Δηλαδή τους είπαν ότι στο ΜΕΛΛΟΝ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ για να φτιάξουμε αυτό που εσείς μας προσφέρετε δωρεάν.
Ίσως βέβαια αυτό που θα φτιάξει στο μέλλον το Yπουργείο να σχεδιάζει να συμπεριλάβει και άλλα μνημεία, αν και δύσκολα θα μπορούσαν να είναι ΟΛΑ σε μια εφαρμογή, όμως κανείς δεν θα μπορούσε να προεξοφλήσει ότι αυτά τα παιδιά δεν θα προσφέρονταν να συνεισφέρουν και στις νέες ανάγκες του Υπουργείου.
Άλλωστε η εταιρεία είχε ήδη δεσμευτεί για την δωρεάν συντήρηση και αναβάθμιση του λογισμικού.
Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη η LightBuzz ανακοινώνει ότι: «Από σήμερα το Acropolis Rock διατίθεται δωρεάν σε όλους. Με ή χωρίς κρατική υποστήριξη».

KyparissiaNews.Gr_Acropolis_Rock_dorea

Δείτε επίσης...

0 σχόλια στο άρθρο “Κράτος για γέλια ή για κλάματα;”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kiparissia

Partly Cloudy
Humidity: 82
Wind: 0 km/h
13 °C
8 17
24 Mar 2016
4 16
25 Mar 2016